Guia per la nova regulació de lloguers

Gairebé un any després de l’entrada en vigor de la Ley de Vivienda, el govern espanyol per fi aplica la regulació de lloguers, amb un índex de preus unitari a tot l’Estat per les zones catalogades com a tensades.

La regulació, però, arriba quan el preu del lloguer està en el seu màxim històric: en l’últim trimestre de 2023, a Barcelona els nous contractes s’han firmat per 1.178€, el que significa que han augmentat un 10,7% en l’últim any. En moltes zones de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, costeres o dels Pirineus catalans el preu tampoc ha deixat d’augmentar i ha dificultat la cerca de pisos assequibles per residents, joves que s’han volgut emancipar a la seva comarca o bé treballadores de temporada. Una greu crisi de l’habitatge, que ens expulsa dels nostres barris, ciutats i pobles, que tan sols podem revertir mitjançant l’organització sindical.

Malgrat que aquesta regulació pot fer que els preus es continguin o alguns baixin, el Sindicat d’Habitatge de Gràcia ens organitzem col·lectivament no només per obligar als rendistes a complir-la sinó també per posar fi al rendisme en sí mateix i la mercantilització d’un dret bàsic: la regulació és un primer pas, però l’últim és la garantia de l’habitatge digne per a tothom.

GUIA RÀPIDA PER SABER COM FUNCIONA

La nova regulació de lloguer aplica als contractes de lloguer firmats a partir del 16 de març de la població llogatera que viu a 140 municipis catalans, catalogats com a zones tensionades, on hi viuen 6,2 milions de persones, és a dir, un 80,6% del total de la població de Catalunya. El 15 d’abril de 2024 la Generalitat de Catalunya amplia l’aplicació de la regulació a 131 municipis més. La contenció de rendes abasteix el 90% de la població.

La regulació no aplicarà als lloguers de temporada ni locals comercials. A Catalunya, el govern ha deixat subjecte a l’índex de preu el lloguer d’habitacions (vegeu més avall de l’article).

COM ENS AFECTA LA REGULACIÓ?

  1. Aplica a contractes firmats a partir del dia 16 de març
  2. El preu de lloguer no podrà ser superior al del contracte anterior (ja sigui en renovació com de l’inquilí que hi ha viscut en els últims 5 anys)
  3. No aplica a contractes que no són primer habitatge, és a dir: lloguers de temporada, locals comercials o lloguers d’habitacions que no entren dins la regulació
  4. Es prohibeix que el lloguer sigui superior al que estableix l’Índex de referència* si el propietari és gran tenidor (5 o més habitatges). També si el pis no ha estat llogat en els últims 5 anys. És a dir, si et renoven el contracte o en firmes un de nou i es compleixen les condicions, t’han d’abaixar el lloguer
QUÈ ÉS L’ÍNDEX DE REFERÈNCIA?

L’Índex de referència és la xifra que s’utilitzarà per saber quin és el lloguer que correspondrà a cada ubicació. En aquesta regulació d’utilitza un ventall que farà que els propietaris puguin mantenir preus alts. Per negociar el preu més baix, organitza’t amb el sindicat i pressionem juntes!

Per saber quin índex correspon al nostre habitatge podem entrar: https://serpavi.mivau.gob.es/ o buscar “Índice referencia alquiler estatal” i entrar a la web del Ministerio de Vivienda. S’ha d’introduir la referència cadastral, omplir les dades corresponents i obtindrem l’índex (que ens dona un mínim i un màxim i, per tant, caldrà negociar per pagar el mínim).

A més, la Ley de Vivienda que va entrar en vigor el maig de 2023, ja va prohibir atribuir quotes o despeses que no estiguessin previstes al contracte de lloguer anterior a la llogatera, o el pagament de l’IBI, despeses de la comunitat o els honoraris que van a càrrec de la propietat.

DECRET LLEI DEL GOVERN (des del 24/04/2024)

La Llei d’Habitatge i la regulació del preu dels lloguers, plens d’escletxes, ha fet que els propietaris i immobiliàries intentessin apujar els preus per altres vies, com per exemple, els lloguers de temporada, una via totalment fraudulenta en casos de residència principal, tal com li va passar al nostre company Cristian.

Per això, el Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat un Decret Llei, en vigència des del 24 d’abril de 2024, per tal de regular tant els lloguers de temporada com els d’habitacions. A més estableix un règim sancionador per garantir-ne l’efectivitat.

Desplega per conèixer els detalls:

Què es considera “Lloguer de temporada”
  • – Defineix el lloguer de temporada com aquell que es fa per finalitats de lleure, vacances, recreatives o culturals.
  • – NO ÉS LLOGUER DE TEMPORADA quan s’usa per finalitats professionals, laborals, estudis, atenció o assistència mèdica o qualsevol finalitat destinada a cobrir les necessitats d’habitatge permanent. Tots els casos anteriorment mencionats estaran subjectes a la regulació de lloguers.
Quin ha de ser el preu en cas de lloguer d’habitacions

El preu de la suma de cada habitació no pot superar la renda màxima de l’índex del que seria el lloguer unitari. És a dir, el lloguer unitari haurà d’estar regit per l’índex de preus i la suma de totes les habitacions no el podrà superar. 

Què és obligatori que figuri en contractes de lloguer i anuncis
  1. 1. En tots els contractes de lloguer ha de constar la causa o finalitat de l’arrendament. Si no es menciona, es considera habitatge permanent i, per tant, s’haurà de fer un contracte de 5 anys (en cas que la propietat sigui un particular) o de 7 (en cas que sigui una empresa).
  2. 2. En els anuncis, ofertes i contractes de lloguer ha de figurar: el preu de referència del lloguer segons l’índex; la renda del darrer contracte vigent en els últims 5 anys; si el propietari és gran tenidor
Sancions a l’incompliment

Molt greu: Llogar l’habitatge més d’un 30% per sobre de l’índex de preus

Greu: 

  • – Llogar l’habitatge entre un 10% i un 30% per sobre de l’índex de preus
  • – No constar la finalitat de l’arrendament en el contracte
  • Repercutir les despeses de gestió immobiliària i de formalització del contracte

Lleu:

  • – No constar la informació obligatòria en la publicitat, ofertes i contractes
  • – Llogar l’habitatge un 10% per sobre de l’índex de referència

En cas d’incompliment, denuncia-ho a l’Agència Catalana de Consum a través d’aquest formulari: https://consum.gencat.cat/ca/consultes-i-reclamacions/reclamacio-queixa-denuncia/

Des del Sindicat d’Habitatge de Gràcia celebrem aquesta regulació de lloguers, resultat de l’organització i la lluita col·lectiva, però és completament insuficient per resoldre la greu problemàtica d’habitatge que patim al barri de Gràcia, fortament gentrificat i turistificat i que va molt més enllà de les persones que viuen de lloguer. Continuem apostant i lluitant per la desmercantilització de l’habitatge i caminem cap a un pròxim objectiu: la baixada de lloguers!

RECURSOS

Guia de la Regulació de Lloguers (Sindicat de Llogateres): https://sindicatdellogateres.org/recurs/guia-de-la-regulacio-de-lloguers/#4-com-afectara-la-regulacio-al-preu-del-llogue

Cinc forats de la regulació de lloguers (La Directa)