Què vol dir viure a Gràcia? Si vius, treballes o passes estones a la Vila de Gràcia, hauràs pogut comprovar que en aquests últims anys, Gràcia i els barris que l’envolten estan sotmesos a un procés de canvis substancials. Aquests canvis es noten en les places, les cases, els comerços, els mercats i fins i tot en el teixit social popular. Però aquests canvis a la façana impliquen un rerefons sovint invisibilitzat. Actualment, viure a Gràcia vol dir assistir en primera fila a l’encariment del nostres lloguers, l’entrada d’una indústria turística abusiva i massiva, l’exili de les joves i les famílies que no poden fer front a l’encariment del nivell de vida i que converteix el barri en una mera mercaderia.

Abans de que aquesta situació esdevingui irreversible, l’Oficina d’Habitatge de Gràcia hem iniciat la campanya #SobreviscAGràcia i fem una crida a tots els veïns i les veïnes, col·lectius, organitzacions i entitats de Gràcia a que s’hi adhereixin. Aquesta campanya denúncia les cinc principals problemàtiques d’habitatge que afecten als barris de Gràcia, conseqüència del procés d’elitització de Gràcia.

Fem front als lloguers alts i els contractes abusius. A Barcelona en general i a Gràcia en particular, els lloguers representen cada cop més un percentatge més elevat dels nostres ingressos. Grans propietaris i immobiliàries estan fent negoci amb un dret bàsic com és el dret a l’habitatge. A més a més, la cerca d’un pis de lloguer està plena d’obstacles que dificulten l’accés a un habitatge, com ara comissions estratosfèriques per agències i necessitat d’avals i dipòsits. Denunciem aquestes pràctiques abusives per part dels propietaris i les immobiliàries, denunciem la manca de drets de les llogateres i fem una crida a tots els veïns i les veïnes a organitzar-se per fer-hi front!

Fem visible l’assetjament immobiliari. El mòbbing són les diferents formes de pressió que duen a terme els propietaris o promotores immobiliàries per tal de foragitar les llogateres poc rendibles. Hi ha moltes formes de pressionar, les més agressives provoquen situacions d’extrema incomoditat a les llogateres perquè es vegin forçades a marxar. D’altres, més subtils, consisteixen en indemnitzar o pagar una quantitat de diners per a que marxin. És un procés lent, invisibilitzat, difícil d’identificar i de revertir. Té com a objectiu fer fora les veïnes dels seus habitatges per tal de reformar-los i convertir-los en pisos de luxe per a persones amb més alt nivell adquisitiu i inaccessibles per a les antigues llogateres. Denunciem aquestes pràctiques abusives i fem visible l’exili forçat de les veïnes!

Millorem l’estat dels edificis. Els edificis en mal estat del barri són un greu problema per a les persones amb mobilitat reduïda i un caramel per a especuladors. És necessària la rehabilitació de certs edificis i millorar-hi l’accessibilitat sense que això faci pujar el preu d’aquests habitatges i sense fomentar-hi l’especulació. Per una vida digna per a totes!

Denunciem la turistificació. Gràcia s’ha transformat en un producte turístic. Dades oficials del 2014 apuntaven que hi havia 4000 places hoteleres legals al barri, tot i que darrerament mitjans d’informació com La Directa anunciaven al voltant de 8000 places turístiques només a Gràcia. La vida de les veïnes s’està veient cada cop més afectada per l’augment del preu d’aliments de primera necessitat, pel canvi de comerços enfocats al turisme, o per la dificultat d’ús de l’espai públic, allunyat de les necessitats de les que vivim al barri. Però sobretot, per la revalorització dels habitatges, essent una altra de les causes de l’augment del lloguers. Aturem la devastació de la Vila de Gràcia!

Cap desnonament, cap desallotjament, cap tall de subministraments! A Gràcia també es produeixen desnonaments sobretot per impagament de lloguer, o desallotjaments per okupació, a vegades de forma il·legal enviant matons a treure les persones de casa seva. Totes tenim dret a un habitatge! No volem ningú sense sostre, ni obligada a marxar! Plantarem cara a tots els desallotjaments i talls de subministraments amb la desobediència!

Anuncis